Biocat és un agent estratègic i catalitzador en l'impuls, la transformació i la projecció de l'ecosistema català de ciències de la vida i de la salut. Va néixer el 2006 com a fundació publico-privada, a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, per identificar necessitats del sector (anomenat BioRegió) i implementar una estratègia i un pla d'actuació que té com a objectiu maximitzar el seu impacte econòmic i social.
Des de l'any 2009 Biocat publica l' "Informe de la BioRegió de Catalunya" que recull les principals dades macroeconòmiques i les xifres d’inversió més recents de l’ecosistema de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya.
Algunes de les principals dades recollides a l'Informe de la BioRegió 2024 són:
- L’ecosistema representa el 7,6% del PIB de Catalunya i aglutina més de 1.500 empreses, de les quals un 90% son petites i mitjanes empreses (pimes).
- Catalunya exporta més del 40% i importa més del 32% dels productes de ciències de la vida i la salut de l’Estat, consolidant-se com la segona comunitat autònoma amb més volum de comerç exterior en aquest àmbit.
- El sector ocupa més de 280.000 persones de Catalunya (el 7,3% de la població ocupada) i es consolida com un dels hubs d’innovació en salut més importants d’Europa, amb l’arribada constant de centres d’innovació internacionals i grans multinacionals globals, principalment l’àrea metropolitana de Barcelona, on s’han instal·lat 23 nous hubs en els darrers anys.
- El 2024 ha marcat un altre rècord en Inversió Directa Estrangera (FDI), amb una inversió prop de 550 milions d’euros i gairebé 1.700 nous llocs de treball, impulsats de nou per la multinacional AstraZeneca.
- Les startups i scaleups de salut de Catalunya han aconseguit sumar 347 milions d’euros l’any 2024, la segona millor xifra de la seva història, malgrat el context complex global.
- El capital risc s’ha mantingut com la principal font d’inversió amb 278 milions d’euros (80% del total), seguida dels ajuts competitius amb més de 55 milions d’euros, i el crowdequity (10 milions d’euros).
- Per subsectors, el de les companyies de tecnologies mèdiques, amb 176 milions d’euros, ha destacat com el primer en captació d’inversió, seguit pel subsector de les companyies biotecnològiques, amb 143 milions d’euros i el segment digital health, amb 24 milions d’euros en inversió.
- El nombre d’exits (empreses catalanes adquirides o llicenciades) ha arribat a les 11, la xifra més alta de la història, i l’activitat M&A (fusions i adquisicions), que també ha estat intensa.
- 112 startups i scaleups de salut de Catalunya treballen en l’aplicació d’IA (intel·ligència artificial)
- Catalunya està entre els 10 països del món amb més participacions en assajos clínics, i ocupa la 5a posició a Europa, amb 5.368 assajos clínics en actiu. A nivell mundial, Catalunya se situa en 8è lloc. L’oncologia es manté com la principal àrea d’investigació, representant el 32% del total.
Leer noticia en castellano