Nous bioplàstics biodegradables a partir de residus agroalimentaris per a aplicacions mèdiques d’alt valor afegit

14 de marzo de 2024 Noticias

El consorci PHASAL, format per VEnvirotech Biotecnology, Industria Técnica del Plástico (INTEPLAST), Eurecat i el grup de recerca PSEP de la Universitat Politècnica de Catalunya té com a objectiu la creació de nous bioplàstics biodegradables a partir de residus agroalimentaris per a aplicacions mèdiques, com pegats transdèrmics i equips de sutura, que minimitzaran el seu impacte ambiental.

En concret, es desenvoluparan nous graus de plàstics biodegradables (PHA) obtinguts de la valorització de residus orgànics, de forma que comptaran també amb propietats avançades de processabilitat i de biocompatibilitat, que s’usaran per a aplicacions en l’àmbit de la salut en les quals les opcions de reciclatge són molt limitades. Per això, es desenvoluparà i implementarà una metodologia per determinar la biodegradabilitat d’aquests nous materials de manera accelerada, que ajudarà en els processos de desenvolupament de nous materials biobasats.

Així es contribuirà a donar resposta als reptes mediambientals del sector sanitari, en el qual més del 50 per cent del plàstic que s’utilitza és d’un sol ús, degut a les exigències d’higiene i esterilització que requereix.

Amb aquests nous materials de formulacions de base  orgànica i biodegradables, que es podran adaptar a geometries complexes i processos d’injecció, es desenvoluparan i testaran dues aplicacions: un pegat dèrmic per a l’alliberació de fàrmacs amb un menor impacte ambiental i un kit de sutura biodegradable, un producte amb un sistema d’envasat complex i un consum destacat en el sector de la salut.

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.